Pekač premera 26 torta pride približno v višino 10-11cm
Nasvet: vedno je najboljše, če si pred peko pripraviš model v katerih se bo peklo oz pripravil jagodni gel. Pred peko biskvita je najbolje da narediš jagodni gel, ker traja malo dlje časa da zamrzne v skrinji.
Potrebuješ tudi:
- kartonasti podstavek za torto
- model/železni obroč višina 10cm in premer 26cm
- acetatna folijo za obrobo torte
Biskvit:
- 5 jajc
- 180 g sladkorja
- 250 g moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- 1 dl vode
- 1/2 dl olja
- za čokoladen biskvit : 1 velika žlica kakava v prahu
- za sočen biskvit: 3dl vode, en zamašek ruma in približno 1 do 2 veliki žlici sladkorja oziroma po okusu kako sladko ti je všeč (mešaš dokler ni sladkor stopljen)
Pripravi si model/pekač, dno obloži s peki papirjem, robove namaži z maslom in posipaj moko.
Prižgi pečico na 180 stopinj.
Ločimo rumenjak in beljake. Rumenjake in sladkor stepamo do lepe kremaste/penaste svetlo rumene barve nato počasi dodajamo vodo in olje. Ko nastane lepa penasta masa dodaš počasi moko s pecilnim praškom, ki je predhodno preseješ ter kakav v prahu če želiš temen biskvit. Posebej narediš sneg iz beljakov in vaniljevega sladkorja in ga previdno vmešaš v maso.
Maso vliješ v model in pečeš pri približno 180stopinjah do 40min, če biskvit naraste preveč hitro v pečici je bolje da znižaš temperaturo in se biskvit naj peče malo dlje. Če bo temperatura previsoka potem po navadi na vrhu poči. Najbolje je preveriti kar s kuhinjskim nožem na sredini zapičiš do konca in ne sme biti vidnih ostankov mase. Pustiš da se ohladi in hladnega razrežeš na polovico. Če je nastal na vrhu klobuk ga odrežeš stran tako da dobiš ravno ploskev na vrhu.
Jagodni žele:
- 480 g oz. ena vrečka zmrznjenih jagod
- sladkor v prahu
- vanilijev sladkor
- 4 lističe želatine
Pripravi posodo 24cm premer v katero boš zlila jagodni žele, ki mora biti obdana s živilsko folijo (razen če je silikonski model). Posebej namočiš lističe želatine v mrzlo vodo (po navodilih iz vrečke). Jagode streseš v posodo za kuhanje in jih stopiš skupaj s sladkorjem v prahu in vaniljevem sladkorjem. Jaz tukaj nimam nič količine, ker delam po okusu. Dam približno dve žlici sladkorja v prahu in dve vrečke vaniljevega sladkorja vendar če mi je premalo sladko še dodam, pač po okusu kako kateremu paše sladko. J Kuha se toliko časa da je lepo vse mehko, če želiš lahko tudi spasiraš na koncu, jaz pustim kar cele jagode in ne pasiram, so pa obe opcije. Ko je jagodni žele skuhan odstaviš iz ognja in dodaš lističe želatine, in mešaš toliko časa da se lističi želatine raztopijo. Jagodni žele zliješ v prehodno pripravljen model in postaviš v zmrzovalnik na ravno površino da zamrzne.
Čokoladni mousse :
- 750 ml sladke smetane (jaz uporabljam vedno Pomurske mlekarne)
- 5 lističev želatine
- 200 g temne jedilne čokolade
- sladkor v prahu po okusu
Ko je biskvit pečen, ohlajen in razrezan in jagodni gel zamrznjen začneš s postopkom čokoladnega moussa. Posebej namočiš lističe želatine v mrzlo vodo (po navodilih iz vrečke). 550 ml sladke smetane stepeš do lepe čvrste smetane. V posodo nalomiš na majhne koščke čokolado. Posoda naj bol malenkost večja ker se bo na čokolado zlila vroča sladka smetana. Torej, ko je čokolada v koščkih pripravljena, zliješ v majhno posodo, najbolje rosfraj 200ml sladke smetane in kuhaš do vretja, takoj ko zavre jo preliješ po koščkih čokolade. Pustiš par minut in nato zmešaš, da dobiš lepo gladko čokolado. V čokolado dodaš prej namočene lističe želatine zmešaš da se raztopi in dodaš sladkor v prahu po okusu, mogoče najbolje na začetku eno veliko žlico in če je premalo sladko še dodaš. Ko je čokolada pripravljena jo še malo pomešaš da se ohladi do mlačnega. Potem pa najprej dodaš dve veliki žlici stepene smetane k čokoladi in lepo pomešaš da se razgubi v čokoladi, ko je to narejeno zliješ čokolado k preostali stepeni smetani in lepo pomešaš vse skupaj. Mousse preliješ v vrečko za brizganje (brez nastavka).
Sedaj ko je vse pripravljeno lahko torto sestavimo.
Pripravi si model/železni obroč na 26 cm in ga obdaj s folijo. Vanj položi prvo plast biskvita, okrog biskvita naj bo za približno 0,5 do 1cm praznega roba – torej med biskvitom in obročem naj bo malo praznega prostora, ker pride potem tukaj čokoladni mousse. Biskvit prepojiš s polovico mešanice za sočen biskvit. Na biskvit položiš zmrznjeni jagodni žele in na to preliješ z vrečko čokoladni mousse. Ko narediš lepo ravno plast s čokolado, nato položiš drugo plast biskvita, ki ga namočiš s preostalo mešanico za sočni biskvit. Nato preliješ s preostalo čokoladno kremo in na vrhu narediš lepo ravnino s pomočjo ravne lopatice. Daš v hladilnik čez noč. Drugi dan okrasiš po želji J
Pa sladki tek.
Za čokoladni ganache (preliv po torti) sem uporabila 100 g čokolade v koščkih in 100 ml sladke smetane. Smetano zavreš in preliješ po koščkih čokolade pustiš par minut in pomešaš da pride lepa gladka čokolada. Mešaš toliko časa da se ohladi in nato preliješ po torti. Ta obliv pride bolj mehak takega imam jaz raje ker se potem v hladilniku ne strdi in se lahko lepo reže torto. Če želiš trši preliv ki se v hladilniku strdi je razmerje 2:1 torej 200g čokolade in 100ml sladek smetane.